10 ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ελλάδα: Ο αρχαίος πολιτισμός

Η Ελλάδα διαθέτει πλούσια ιστορία και έναν πανάρχαιο πολιτισμό. Πόσο καλά τη γνωρίζουμε όμως; Παρακάτω παρατίθενται 10 ενδιαφέροντα στοιχεία που πρέπει όλοι να γνωρίζουν:

1. Οι ισχυρspartanότερες πόλεις της Ελλάδας

Η Αθήνα και η Σπάρτη ήταν οι δυο ισχυρότερες πόλεις της κλασικής εποχής. Για να αποδείξουν την κυριαρχία τους στον ελληνικό χώρο ενεπλάκησαν σε πόλεμο μεταξύ τους, τον Πελοποννησιακό πόλεμο, που είχε διάρκεια 27 ετών. Θριαμβεύτρια αναδείχτηκε η Σπάρτη.

2. Ο Παρθενώνας ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά

Είναι ο πιο γνωστός αρχαίος ναός της Ελλάδας. Χτίστηκε το 438 π.Χ. για να τιμηθεί η θεά Αθηνά, η οποία προστάτευε την Αθήνα. Στο εσωτερικό του ναού υπήρχε χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς.

3. Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες δεν έμοιαζαν με τους σύγχρονους

Ξεκίνησαν το 776 π.Χ. και ήταν αφιερωμένοι στον θεό Δία. Έλληνες από ολόκληρη τη Μεσόγειο συγκεντρώνονταν στην Ολυμπία για να πάρουν μέρος στους αγώνες. Κατά τη διάρκεια των αγώνων σταματούσαν οι εχθροπραξίες.

4. Δεν επιτρέπονταν γυναίκες στους Ολυμπιακούς αγώνες

Ήταν μια καθαρά ανδρική υπόθεση. Αν μια γυναίκα συλλαμβανόταν να παρακολουθεί τους αγώνες, έπρεπε να εκτελεστεί!

5. Η αρχαία Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή

Εκτός από τα σημερινά εδάφη, η αρχαία Ελλάδα κάλυπτε τη νότια Ιταλία, τη Μικρά Ασία, τα παράλια του Εύξεινου Πόντου, ενώ υπήρχαν αποικίες στη Γαλλία, στην Ισπανία και στη βόρεια Αφρική.

6. Το ιερό νησί της Ελλάδας

Η Δήλος, ακατοίκητη σήμερα, ήταν το ιερό νησί της αρχαίας Ελλάδας. Εκεί γεννήθηκε ο θεός Απόλλωνας. Το νησί εξελίχθηκε σε σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο.

7. Όλυμπος: Η κατοικία των θεών

Στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου κατοικούσαν οι δώδεκα θεοί, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Εκεί βρισκόταν και ο θρόνος του Δία.

8. Λιοντάρια στην Ελλάδα

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν λιοντάρια μέχρι την πρώτη χιλιετία π.Χ. ενώ έχουν ανακαλυφθεί οστά από γαζέλες και αυγά στρουθοκαμήλου.

9. Ο Λεωνίδας και οι 300

Ο Σπαρτιάτης βασιλιάς με τους 300 πολεμιστές του και 700 Θεσπιείς θυσιάστηκαν για να καθυστερήσουν τους Πέρσες στις Θερμοπύλες.

10. Δούρειος Ίππος

Το πιο διάσημο πολεμικό τέχνασμα των Ελλήνων. Οι Έλληνες προσέφεραν στην Τροία το ξύλινο άλογο, για να μπορέσουν να παραβιάσουν τα τείχη και να κερδίσουν τον αμφίρροπο πόλεμο.