Τι είναι ο ελληνικός πολιτισμός;

Ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός είναι εξαιρετικά πλούσιος και αντικατοπτρίζει τόσο τη γεωγραφική θέση της χώρας, που βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ Δύσης και Ανατολής, όσο και τη μεγάλη και πολυτάραχη ελληνική ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Ίχνη του ελληνικού πολιτισμού χρονtraditional-costumes-and-dances-of-thraceολογούνται από την Παλαιολιθική εποχή. Αργότερα, στη Νεολιθική εποχή, οι Μινωίτες στην Κρήτη είχαν μια πολύ ανεπτυγμένη κοινωνική οργάνωση και περνώντας από το Μυκηναϊκό και τον Κυκλαδικό πολιτισμό φτάνουμε στον Χρυσό Αιώνα, όταν η Ελλάδα έφτασε σε μια πολιτιστική έκρηξη, που εκφράστηκε με επιτεύγματα στην αρχιτεκτονική, το θέατρο, τις επιστήμες και την φιλοσοφία. Ο ελληνικός πολιτισμός άνθισε όχι μόνο στην Αθήνα, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, αλλά και σε άλλες ελληνικές πόλεις, και συνεχίστηκε από τους Μακεδόνες έως την εποχή του Βυζαντίου, που έληξε με την επικράτηση του Οθωμανικού κράτους.

Αυτή η πλούσια και ταραγμένη ιστορία επηρεάζει τις παραδόσεις, αλλά και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη μουσική, το φαγητό, τις τέχνες, τον κινηματογράφο, ακόμη και τον τρόπο που οι Έλληνες εκδηλώνονται επιχειρηματικά.

Η ελληνορθόδοξη θρησκεία έχει επίσης πρωταρχική σημασία στη διαμόρφωση της ελληνικής ταυτότητας. Οι πιο σημαντικές γιορτές είναι συνδεδεμένες με τη θρησκεία και μια συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Η Ελλάδα και η Ορθοδοξία είναι αλληλένδετες λόγω του ιστορικού παρελθόντος. Κατά τη διάρκεια των διάφορων εποχών που η χώρα βρισκόταν υπό τον ζυγό κάποιου κατακτητή, η ορθόδοξη Εκκλησία είχε τον ρόλο συνεκτικού ιστού για να διατηρηθεί η ελληνική ταυτότητα.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι Έλληνες είναι περισσότερο περήφανοι για τη χώρα τους και τον πολιτισμό τους από όλους τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Αυτό εξηγείται από τα επιτεύγματα της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας, που αποτέλεσαν τη βάση για το χτίσιμο των σύγχρονων ανεπτυγμένων πολιτισμών.

Οι παραδόσεις, η θρησκεία, η μουσική, η γλώσσα, το φαγητό, είναι οι πυλώνες της σύγχρονης ελληνικής κουλτούρας και του ελληνικού τρόπου ζωής, και κάνουν την Ελλάδα πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.