Τα 10 πιο φημισμένα ενδύματα στην αρχαία Ελλάδα

Οι πληροφορίες που έχουμε για την ενδυμασία των αρχαίων Ελλήνων προέρχονται από τις απεικονίσεις των αγγείων και από χρώματα που έχουν διατηρηθεί πάνω σε γλυπτά. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούνταν υφαίνονταν σε αργαλειό και ήταν από μαλλί, λινάρι και μετάξι. Τα 10 πιο συνηθισμένα ενδύματα ήταν τα ακόλουθα:

10. Ο πέπλος

Ο πέπλος φτιαχνόταν από μαλλί και τον φορούσαν οι γυναίκες. Ήταν ένα ορθογώνιο ύφασμα που διπλωνόταν στο ένα τρίτο του ύψους του και το φορούσαν πάνω από τον χιτώνα.

9. Η πόρπηab8d848a9b4fbc893a12a8f6c95cbe11

Ήταν ένα κόσμημα, με το οποίο συγκρατούσαν στους ώμους τον πέπλο, τη χλαμύδα ή τον χιτώνα.

8. Το επίβλημα

Ήταν το σάλι που φορούσαν οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα πάνω από τον πέπλο ή τον χιτώνα. Φοριόταν όταν οι γυναίκες έβγαιναν από το σπίτι και ήταν σε διάφορα χρώματα.

7. Το στροφίον

Το στροφίον ήταν μια μαλακή ζώνη που φορούσε η γυναίκα κάτω από το ένδυμά της και το έδενε γύρω από τη μέση της.

6. Ο πέτασος

Ήταν ένα είδος δερμάτινου καπέλου που φορούσαν οι έφηβοι και διέθετε λουράκι, για να δένεται κάτω από το σαγόνι. Υπήρχε και γυναικείος πέτασος που είχε μεγαλύτερο ύψος από τον ανδρικό.

5. Το διάδημα

Ήταν μια ταινία που συγκρατούσε τα μαλλιά ανδρών και γυναικών και δενόταν γύρω από το κεφάλι.

4. Τα σανδάλια

Τα σανδάλια ήταν τα υποδήματα των αρχαίων Ελλήνων, τα οποία φορούσαν έξω από το σπίτι και ήταν από δέρμα.

3. Το ιμάτιον

Το γνωρίζουμε από τις Κόρες της Ακρόπολης. Ήταν ένα μακρύ ύφασμα που το τύλιγαν γύρω από την πλάτη και το στήθος και το στερέωναν στον δεξιό ώμο.

2. Ο χιτώνας

Φοριόταν από άνδρες και γυναίκες και ήταν λινός. Άλλοτε είχε μανίκια και άλλοτε όχι. Οι άνδρες προτιμούσαν κοντούς χιτώνες για ελευθερία κινήσεων, ενώ οι γυναίκες συχνά φορούσαν χιτώνα μακρύ ως τα πέλματα, τον λεγόμενο ποδήρη χιτώνα.

1. Η χλαμύδα

Η χλαμύδα ήταν ένας κοντός μανδύας που φορούσαν οι άνδρες. Στερεωνόταν με πόρπη στον δεξιό ώμο και κάλυπτε όλο το αριστερό χέρι. Φοριόταν κυρίως από στρατιώτες, ταξιδιώτες και εφήβους.