Σε τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες;

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στους Δώδεκα Θεούς του Ολύμπου, δηλαδή σε μια πολυθεϊστική θρησκεία. Θεωρούσαν ότι όλοι οι θεοί αναγνώριζαν και σέβονταν τον Δία ως αρχηγό τους, εντούτοις ο Δίας δεν ήταν παντοδύναμος, καθώς οι υπόλοιποι θεοί και κάποιες δευτερεύουσες θεότητες είχαν τον έλεγχο συγκεκριμένων πτυχών του φυσικού περιβάλλοντος ή της ανθρώπινης ζωής.

p19e22utvo1pfcn7816ng14osjom3Η θρησκεία ήταν πολύ σημαντική για την κοινωνική ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Η θρησκευτική λατρεία δεν ήταν ιδιωτική υπόθεση αλλά η συμμετοχή του συνόλου των πολιτών σε διάφορα θρησκευτικά τελετουργικά ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Σε όλες τις πόλεις διοργανώνονταν γιορτές, αθλητικοί ή μουσικοί αγώνες και θεατρικές παραστάσεις προς τιμήν των θεών. Τα Παναθήναια ήταν η σημαντικότερη γιορτή της Αθήνας και ήταν αφιερωμένα στη θεά Αθηνά, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες υπήρξαν το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός της αρχαίας Ελλάδας και ήταν αφιερωμένα στον θεό Δία.

Κάθε ελληνική πόλη είχε τον δικό της πολιούχο, δηλαδή τον θεό που την προστάτευε. Οι κάτοικοι της πόλης είχαν μια ιδιαίτερη σχέση με τον προστάτη-θεό τους. Η Αθηνά ήταν η πολιούχος της Αθήνας και της Σπάρτης, η Ήρα του Άργους, η Άρτεμις της Θήβας, ο Ποσειδώνας της Τροιζήνας και η Δήμητρα της Ελευσίνας. Σε κάθε πόλη διοργανώνονταν ετήσιες γιορτές και αγώνες ενώ περίοπτη θέση κατείχε ο ναός που ήταν αφιερωμένος στον θεό-προστάτη, ώστε οι κάτοικοι να εκφράζουν τη λατρεία τους για να διατηρούν την εύνοιά του.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία οι θεοί συχνά συμπεριφέρονταν όπως οι άνθρωποι, ενώ συχνά εμφανίζονταν να έχουν ελαττώματα. Ήταν κοινή η πεποίθηση πως οι θεοί προσβάλλονταν αν λατρεύονταν λιγότερο, συγκριτικά με άλλους, ή αν οι άνθρωποι επαίρονταν ότι διέθεταν θεϊκές ιδιότητες. Όταν συνέβαινε μια συμφορά στην πόλη, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι έτσι εκφραζόταν η οργή των θεών, γι’ αυτό οι ιερείς θυσίαζαν ζώα για να τους εξευμενίσουν.

Κοινή ήταν και η αντίληψη ότι οι θεοί έμοιαζαν τόσο πολύ με τους ανθρώπους, που ήταν δυνατό να συνευρίσκονται μαζί τους ερωτικά. Η ελληνική μυθολογία βρίθει από παραδείγματα ημίθεων που είχαν υπερφυσικές δυνάμεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Ηρακλή, που ήταν γιος του Δία και της Αλκμήνης.