Πότε ήταν το τέλος της Ελληνικής αυτοκρατορίας;

Το τέλος της Ελληνικής Αυτοκρατορίας, σύμφωνα με τους ιστορικούς, είναι το 146 π.Χ. όταν οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα με την Μάχη της Κορίνθου. Κάποια από τα ελληνικά νησιά προστέθηκαν στα εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 133 π.Χ. Η Ελληνική Αυτmap_alexander_empireοκρατορία αποτελούσε επίτευγμα της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου εναντίον της Περσικής Αυτοκρατορίας. Τα αχανή εδάφη των κατακτήσεων του, ο πρώιμος θάνατος του και η μη διαμόρφωση μιας ομοιογενούς και συμπαγούς κατάστασης διάδοχης οδήγησαν στην πτώση της. Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η αυτοκρατορία χωρίστηκε σε αυτόνομες σατραπίες, όπου ξεκίνησαν οι διαμάχες μεταξύ των στρατηγών και διαδόχων για την εξουσία και οδήγησαν μετά από δύο αιώνες στην κατάρρευση της αυτοκρατορίας.

Το τέλος της Ελληνικής Αυτοκρατορίας αλλά η δημιουργία του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού.

Ο Κόιντος Οράτιος Φλάκος, ο Ρωμαίος ποιητής γεννημένος το 65 π.Χ., στο έργο του Ποιητική Τέχνη στις Επιστολές προς Πείσωνες παραδέχτηκε πως η Ρώμη δια των όπλων νίκησε την Ελλάδα αλλά η Ελλάδα με το πνεύμα της, κατέκτησε τη Ρώμη. Η παραδοχή του Κόιντου Οράτιου Φλάκου αποτελεί δείγμα της έντονης επιρροής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην πολιτισμική ταυτότητα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η επιρροή είναι εμφανής μέσα από τις τέχνες όπως η γλυπτική, η ζωγραφική και η λογοτεχνία, μέσα από την φιλοσοφία και τις επιστήμες, αλλά και μέσα από τη γλώσσα καθώς το αλφάβητο των Ρωμαίων βασίστηκε σε αυτό των Αρχαίων Ελλήνων. Επίσης, σημαντική ήταν η επίδραση των Ελλήνων και στη θρησκεία των Ρωμαίων. Σε τέτοιο βαθμό που οι Ρωμαίοι ταύτισαν δικούς τους θεούς με αυτούς των Ελλήνων όπως για παράδειγμα τον Γιούπιτερ με τον Δία.

Μέσα από τη σύνθεση του ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού δημιουργήθηκε ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός ή ελληνορωμαϊκός κόσμος πυρήνες του οποίου υπήρξαν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μικρά Ασία, η Ιβηρική Χερσόνησος, η Γαλλία, η Συρία, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Τυνησία. Ο ελληνορωμαϊκός κόσμος συντέλεσε τα μέγιστα για τη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.