Που έμεναν οι αρχαίοι Έλληνες;

Οι γνώσεις μας για την κατοικία των αρχαίων Ελλήνων είναι περιορισμένες και προέρχονται κυρίως από την αρχαιολογική έρευνα.

Τα σπίτια των αρχαίων Ελλήνων ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις απλά και ανεπιτήδευτα. Ήταν κατασκευασμένα από τούβλα φτιαγμένα από λάσπη και οι σκεπές τους καλύπτοντ1024px-parthenon_frieze_east_iv_fragmentαν από πήλινα κεραμίδια.

Οι φτωχότεροι αρχαίοι Έλληνες είχαν σπίτια με ένα, δύο ή τρία δωμάτια. Οι πλουσιότεροι ζούσαν σε μεγάλα σπίτια με πολλά δωμάτια. Η είσοδος ήταν τις περισσότερες φορές στη βόρεια πλευρά. Συνήθως ήταν διαρρυθμισμένα γύρω από μια εσωτερική, πλακόστρωτη αυλή που ονομαζόταν αίθριο και συχνά είχαν και έναν όροφο. Το αίθριο ήταν η κύρια πηγή φωτισμού και αερισμού όλου του σπιτιού και ενίοτε ήταν σκεπασμένο εν μέρει.

Στο ισόγειο βρισκόταν η κουζίνα και η τραπεζαρία που ονομαζόταν ανδρωνίτης ή ανδρώνας. Στον πάνω όροφο βρίσκονταν τα υπνοδωμάτια και ο γυναικωνίτης. Πρόκειται για ένα δωμάτιο όπου οι γυναίκες ύφαιναν στον αργαλειό και έτρωγαν μόνες τους, χωρίς την παρουσία των ανδρών.

Ακόμη και στα πλουσιότερα σπίτια η επίπλωση ήταν στοιχειώδης. Οι αρχαίοι Έλληνες αποθήκευαν τα πράγματά τους σε ξύλινα μπαούλα ή τα κρεμούσαν από ξύλινες κρεμάστρες στους τοίχους. Οι πλουσιότερες οικογένειες διέθεταν επίσης ένα έπιπλο με ράφια, όπου τοποθετούσαν κεραμικά ή γυάλινα βάζα.

Οι αρχαίοι Έλληνες κάθονταν σε ανάκλιντρα, που συχνά είχαν και τον ρόλο κρεβατιού. Τα ανάκλιντρα είχαν ξύλινο σκελετό και καλύπτονταν από χαλιά και σκεπάσματα. Ο φωτισμός γινόταν με λύχνους που έκαιγαν ελαιόλαδο.

Τον 5ο και 4ο αιώνα προ Χριστού, τα σπίτια άρχισαν να είναι πιο προσεγμένα και δόθηκε έμφαση στη διακόσμηση, κάτι που μέχρι τότε συνέβαινε μόνο στα δημόσια κτίρια, τους ναούς και τα ανάκτορα.

Οι οικίες των αρχαίων Ελλήνων εκμεταλλεύονταν τις φυσικές παραμέτρους, δηλαδή την κλίση του εδάφους, το κλίμα, την ηλιοφάνεια και τον προσανατολισμό τους. Δινόταν ιδιαίτερη μέριμνα ώστε οι ακτίνες του ήλιου να ζεσταίνουν τον χειμώνα το σπίτι, ενώ το καλοκαίρι δε φώτιζαν τα δωμάτια ώστε να είναι το σπίτι πιο δροσερό.