Ποιοί ήταν οι επτά σοφοί της αρχαιότητας;

Η αρχαία Ελλάδα υπήρξε κομβικό σημείο της ανθρώπινης ιστορίας ως προς την εξέλιξη της διανόησης και της επιστημονικής και φιλοσοφικής σκέψης. Μέσα στην πάροδο των χρόνων, πολλά φωτεινά μυαλά ξεχώρισαν για το έργο τους, είτε πνευματικό είτε διοικητικό.
Κάποιες από αυτές τις προσωπικότητες ήταν και οι 7 σοφοί της αρχαίας Ελλάδας, οι οποίοι έζησαν από τον 7ο αιώνα π.Χ. και μετά. Πολλοί από αυτούς ήταν νομοθέτες και άρχοντες της πόλης τους. Συγκεκριμένα, είναι οι εξής:
Θαλής ο Μιλήσιος υπήρξε επιστήμονας σε πολλούς τομείς όπως τα μαθηματικά, η φυσική, η αστρονομία, η μηχανική κ.α. Μάλιστα, προέβλεψε την έκλειψη του Ήλιου το 585 π.Χ. Θεωρείται ο πρώτος Έλληνας φιλόσοφος.
*Ο Πιττακός ο Μυτιληναίος υπήρξε σημαντική στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία της Μυτιλήνης. Για μία δεκαετία ήταν απόλυτος άρχοντας της και βοήθησε στην αναθεώρηση και βελτίωση των νόμων της.
*Ο Βίας ο Πριηνεύς ήταν γνωστός ρήτορας, ποιητής και φιλόσοφος με καταγεγραμμένα πάρα πολλά ηθικά αποφθέγματα. Μία από τις πιο γνωστές του ρήσεις είναι η ”Πλείστοι (άνθρωποι) κακοί”.
*Ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής αλλά και τύραννος της Λίνδου. Έχει γράψει γνωμικά με πιο γνωστό το ”Μέτρον άριστον”, τραγούδια, έμμετρα επιγράμματα και αινίγματα. Ταξίδεψε στην Αίγυπτο και μελέτησε τον πολιτισμό και την φιλοσοφία της.
Solon the Athenian*Ο Σόλων ο Αθηναίος έγινε γνωστός σε όλο τον αρχαίο κόσμο για το νομοθετικό του έργο, όμως υπήρξε επίσης ποιητής και φιλόσοφος. Οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε στην διοικητική και πολιτική ζωή της Αθήνας βοήθησε τα μέγιστα στην εκδημοκράτιση της.
*Ο Περίανδρος ο Κορίνθιος ήταν τύραννος της πόλης της Κορίνθου. Με δικά του μέτρα η πόλη άκμασε και μετατράπηκε σε ισχυρή δύναμη στον τότε αρχαίο κόσμο. Η σοφία του αλλά και η μεγάλη σκληρότητα του ως διοικητής της Κορίνθου εξάπλωσε τη φήμη του παντού.
*Ο ποιητής, νομοθέτης και φιλόσοφος Χίλων ο Λακεδαιμόνιος υπήρξε σημαντικότατη φυσιογνωμία της Αρχαίας Ελλάδας. Με τους νόμους που πρότεινε βοήθησε στην ενδυνάμωση της λαϊκής κυριαρχίας. Συνέθεσε καινοτόμα για την ανθρώπινη σκέψη γνωμικά όπως το ”εγγύα παρά δ’ άττα” (οι εγγυήσεις οδηγούν στην καταστροφή). Δηλαδή, τίποτα να μη θεωρείται δεδομένο.