Κρήτη, προορισμός για μικρούς και μεγάλους

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και μετά την Κύπρο, το μεγαλύτερο νησί της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Ως τμήμα της Ελλάδας, αποτελεί από μόνη της μία από τις δεκατρείς περιφέρειες του ελληνικού κράτους, με πληθυσμό που ξεπερνάει τους 600.000 κατοίκους, οι οποίοι κατοικούν στους τέσσερις νομούς του νησιού. Μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νησιού και της περιφέρειας είναι το Ηράκλειο, που αποτελεί τον τέταρτο πολυπληθέστερο δήμο της χώρας.

Η Κρήτη αποτελούσε πάντα και εξακολουθεί να αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη, αφού εκτός από τις πολυάριθμες και εξωτικές παραλίες που διαθέτει, χαρακτηρίζεται και από άφθονο φυσικό τοπίο, πλούσιο πολιτισμό και αξιοσημείωτα αρχαιολογικά ευρήματα.

Ιστορία:epidaurus-theater

Γνωστή ήδη από τα αρχαία χρόνια, η Κρήτη είναι η έδρα ενός από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της αρχαιότητας, του Μινωικού πολιτισμού. Τα παλάτια στην Κνωσό και στη Φαιστό που σώζονται σε καλή κατάσταση, αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Κλίμα:

Το κλίμα του νησιού είναι εύκρατο και χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και καλοκαίρια με θερμοκρασία που, συνήθως, δεν ξεπερνάει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Οι πολλές ώρες ηλιοφάνειας κατά έτος χαρακτηρίζουν το νησί και το καθιστούν ως ένα από τα πιο ηλιόλουστα μέρη της Ευρώπης.

Πολιτισμός:

Η Κρήτη διαθέτει πλούσιο πολιτισμό, καθώς οι κάτοικοί της έχουν κρατήσει τόσο τη χαρακτηριστική τους διάλεκτο, όπως επίσης και τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής. Επιπλέον, διαθέτει και δική της μουσική, με τη χρήση των λαούτων (μουσικών οργάνων του νησιού) και τις περίφημες μαντινάδες, που συνθέτονται “στο πόδι” από την πλειοψηφία των Κρητικών.

Τοπικά προϊόντα:

Το λάδι, τα αγροτικά προϊόντα (μπανάνες, πορτοκάλια), τυροκομικά προϊόντα κ.ά. που παράγονται στην Κρήτη είναι διεθνούς φήμης, ενώ και η κουζίνα του νησιού, είναι πλέον διάσημη και αγαπητή για τους τουρίστες.

Σύγχρονη εποχή:

Η Κρήτη λόγω της έκτασης και του πληθυσμού της, αποτελεί βασικό εμπορικό πόλο, ενώ διαθέτει και όλα τα εφόδια του εξελιγμένου δυτικού κόσμου, κυρίως στις αστικές της περιοχές.

Η Κρήτη, συνοψίζοντας, είναι μία ισχυρή περιφέρεια του ελληνικού κράτους, που προσφέρει στους κατοίκους της και στους τουρίστες όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης εποχής, κρατώντας και μια σημαντική γεύση από την τοπική παράδοση.