Θρησκεία στην Αρχαία Ελλάδα & Αισθησιοκρατία

Οι αρχαίοι Έλληνες υπήρξαν αρκετά θρησκευόμενοι, καθώς είχαν αναπτύξει ένα ολόκληρο δίκτυο θεοτήτων για να πιστεύουν. Οι θεοί τους ήταν ανθρωπόμορφοι, ενώ κατείχαν πλήθος ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και υπερδυνάμεων. Για παράδειγμα, ο Ερμής ήταν φτερωτός θεός και μπορούσε να ταξιδεύει παντού πετώντας. Ο Ήφαιστος ήταν πολύ δυνατός και λάξευε τα πετρώματα με ευκολία, ενώ είχε στην κατοχή του το μυστήριο της φωτιάς. Ο Δίας πάλι μπορούσε να μεταμορφώνεται σε οποιοδήancient_greek_deities_colour_by_cirandelποτε πλάσμα, ήταν άρχοντας των κεραυνών και εξουσίαζε κάθε άλλη θεότητα στη γη.

Η αρχαία Ελλάδα διέθετε μια μεγάλη πληθώρα θεοτήτων, άλλοι από τους οποίους ήταν μικροί και ασήμαντοι και άλλοι είχαν όλη τη δύναμη συγκεντρωμένη επάνω τους. Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου αποτελούσαν τους πιο σημαντικούς θεούς για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Αυτοί κινούσαν τα νήματα, αποφάσιζαν για τη μοίρα των ανθρώπων και φυσικά επιβάλλονταν στους υποδεέστερους θεούς. Κατοικούσαν στο βουνό του Ολύμπου και είχαν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τους ανθρώπους συχνά, ώστε να τους παρατηρούν και να τους αξιολογούν.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν αναπτύχθηκε η θεωρία της αισθησιοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα. Η φιλοσοφική θεώρηση του υλικού κόσμου υποστήριζε πως σημασία έχουν μονάχα όλα όσα μπορεί κανείς να δει, να πιάσει και να αισθανθεί μέσα από τις αισθήσεις του. Αυτά είναι τα πραγματικά και οτιδήποτε άλλο αποτελεί διαστρέβλωση αυτής της πραγματικότητας. Αν και δεν ήταν όλος ο κόσμος σύμφωνος με αυτή τη θεώρηση, εντούτοις επηρέασε σημαντικά τον αρχαίο κόσμο και στάθηκε αφορμή για την ανάπτυξη μιας παρόμοιας φιλοσοφίας στα νεότερα χρόνια.

Η θεωρία της αισθησιοκρατίας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ακόμη κι αν δε συμφωνεί κάποιος με όλα όσα αυτή πρεσβεύει. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιεί ο άνθρωπος τα όριά του, να παρατηρεί και να συγκρίνει, να αμφισβητεί και να αξιολογεί. Αυτό προωθούν η φιλοσοφία και η κριτική σκέψη. Με το πέρασμα του χρόνου, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη φιλοσοφιών όπως η αισθησιοκρατία.