Παρά το πέρασμα των χρόνων, η ανθρώπινη φύση συνεχίζει να παραμένει σε ένα μεγάλο βαθμό η ίδια. Οπότε δεν είναι καθόλου περίεργο το γεγονός πως οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου υπήρξαν και ανάγκες του ανθρώπου της αρχαιότητας. Κάποιες από αυτές τις ανάγκες είναι η ψυχαγωγία, η αίσθηση του ρίσκου, του απρόβλεπτου και φυσικά το χρήμα.

gamblingΓια αυτό δεν είναι τυχαία η ύπαρξη των τυχερών παιχνιδιών από την αρχαιότητα. Η οστρακίνδα, το τάβλιον, οι ορτυγοκοπίες, και τα κυβεία είναι κάποια από τα παιχνίδια που δημιούργησαν οι αρχαίοι Έλληνες για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους αλλά και για να δοκιμάσουν την τύχη τους. Για αυτό με έναν παράδοξο τρόπο, ο σύγχρονος άνθρωπος, παίζοντας από την οθόνη του κινητού του το android Κουλοχέρηδες., συνδέεται με τον αρχαίο κόσμο.

  • Η οστρακίνδα ήταν το κορώνα-γράμματα με τη ρίψη ενός όστρακου.
  • Το τάβλιον (βυζαντινή ονομασία) ήταν προφανώς το αρχαίο τάβλι ή αλλιώς τηλία.
  • Οι ορτυγοκοπίες, ή αλλιώς αγώνες ορτυκιών, αποτελούσαν πρόσφορο έδαφος για την διεξαγωγή στοιχημάτων.
  • Τα κυβεία είναι οι γνωστές στο σημερινό κόσμο μπαρμπουτιέρες. Δημιουργός τους θεωρείται ο Παλαμήδης, κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου.
  • Παιζόταν επίσης και μία πρώιμη μορφή πόκας, όπως έδειξαν ανασκαφές στο μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου στην Κρήτη . Βρέθηκαν δώδεκα πλακίδια με τη μία όψη τους χαραγμένη με γραπτούς χαρακτήρες.

Δημοφιλές σημείο συνάντησης για τους αρχαίους ‘τζογαδόρους’ ήταν το Ιερό της Αθηνάς Σκιράδος στην Ιερά Οδό.

Ίσως λίγοι θα περίμεναν πως η αρχαία Ελλάδα, ένας πολιτισμός γνωστός σε όλο τον κόσμο για την προσφορά του στις τέχνες, την επιστήμη, τον αθλητισμό και τη δημοκρατία, θα είχε στη πολιτισμική ‘φαρέτρα’ της και τα τυχερά παιχνίδια.