Η συνεισφορά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στη σύγχρονη ζωή

Η πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας έχει σημαντική επιρροή στον σύγχρονο πολιτισμό, από τον αθλητισμό, με εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μέχρι τη δραματουργική δομή των ταινιών του Χόλιγουντ που έχει τις ρίζες της στο αρχαίο δράμα.

Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο Πλάτων ή ο Αριστοτέλης, είναι σίγουρο ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπάρχουν στοιχεία από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στην καθημερινότητά του.

Ας δούμε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν πώς ο πολιτισμός των αρχαίων Ελλήνων επηρεάζει τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Ολυμπιακοί αγolymposώνες και παγκόσμιος αθλητισμός

Στην αρχαία Ελλάδα, κάθε τέσσερα χρόνια, οι πόλεις – κράτη έκαναν μια επίσημη ανακωχή από τις πολεμικές συρράξεις ή τις πολιτικές ίντριγκες και έστελναν τους καλύτερους αθλητές τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν και στην αρχαιότητα οι αγώνες σταμάτησαν το 393 μ.Χ., από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο, ο οποίος θεωρούσε ότι πρόκειται για μια ειδωλολατρική εκδήλωση, αναβίωσαν στη σύγχρονη εποχή, το 1896 στην Αθήνα, και έκτοτε αποτελούν την κορυφαία αθλητική διοργάνωση στον πλανήτη.

Δημοκρατία και σύγχρονα πολιτεύματα

Ίσως η σημαντικότερη συνεισφορά της αρχαίας Ελλάδας στον σύγχρονο πολιτισμό να είναι η έννοια της Δημοκρατίας, που ετυμολογείται ως «εξουσία του λαού». Το πολίτευμα πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη – κράτος της Αθήνας και βασίστηκε στην ισότητα των πολιτών έναντι του νόμου, την ατομική ελευθερία και τη λαϊκή διακυβέρνηση. Αυτές οι βασικές αρχές έχουν απήχηση, θεωρητικά τουλάχιστον, στη διακυβέρνηση της πλειοψηφίας των σύγχρονων κρατών, και διαμορφώνουν τα σύγχρονα πολιτεύματα και το ίδιο το πνεύμα της κοινωνίας.

Δραματουργία

Στην «Ποιητική» του, ο Έλληνας φιλόσοφος του 4ου αιώνα π.Χ. Αριστοτέλης, παρατηρεί ότι οι τραγωδίες έχουν μια συγκεκριμένη δομή: η υπόθεσή τους έχει αρχή, μέση και τέλος και κάποιες φορές γίνεται πιο περίπλοκη με αναστροφή, κρίση και κάθαρση. Σε αυτή την ανάλυση της αρχαίας τραγωδίας από τον Αριστοτέλη βασίζεται η σύγχρονη δραματουργία, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.