Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα τον 4ο αιώνα π.Χ.

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός έφτασε στο απόγειο της δόξας του κατά τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν η ανάπτυξη των τεχνών, του θεάτρου, της μουσικής, της ποίησης, της φιλοσοφίας και των πολιτικών πειραματισμών γινόταν με γοργούς ρυθμούς.

Στην Αθήνα οι άνδρες θεμελίωναν το δικαίωμα του πολίτη και μπορούσαν να μετέχουν της εκπαίδευσης. Οι γυναίκες είχαν ελάχιστα πολιτικά δικαιώματα και παρέμεναν κυρί12637-troja-800x600ως στις οικίες τους, έχοντας ως βασικό σκοπό την ανατροφή των τέκνων τους. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποτελούνταν από δούλους, που είχαν αποκτηθεί από πολέμους και βοηθούσαν σημαντικά στην οικονομία της πόλης.

Οι άνδρες ξόδευαν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους στην Αγορά, είτε για να αγοράσουν προϊόντα είτε για να έρθουν σε επαφή με φίλους και γνωστούς. Επισκέπτονταν συχνά τις παλαίστρες όπου γυμνάζονταν, για να κρατούν το σώμα τους υγιές και σφριγηλό.

Τα περισσότερα σπίτια ήταν λιτά, χωρίς παράθυρα, χωρίς πολλά έπιπλα και διέθεταν αίθριο, για να φωτίζονται φυσικά όλοι οι χώροι τους. Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων ήταν λιτή και βασιζόταν στο ψωμί, το λάδι και το κρασί ενώ, παράλληλα, απολάμβαναν τα πλούσια οπωροκηπευτικά της ελληνικής γης. Η κατανάλωση κρέατος ήταν σπάνια, καθώς γινόταν μόνο στις σημαντικές θρησκευτικές γιορτές.

Εκπαίδευση

Στην Αθήνα τα αγόρια μορφώνονταν από τα εφτά μέχρι τα δεκατέσσερά τους χρόνια. Δεν υπήρχαν δημόσια σχολεία αλλά πήγαιναν στο σπίτι ιδιωτικού δασκάλου, όπου διδάσκονταν γραφή, ανάγνωση, γραμματική, ποίηση και μουσική. Μετά τα δεκατέσσερα γυμνάζονταν και εκπαιδεύονταν σε διάφορα αγωνίσματα. Σε μεγαλύτερη ηλικία ακολουθούσε η στρατιωτική εκπαίδευση.

Στη Σπάρτη, μετά τα επτά χρόνια, η πολιτεία αναλάμβανε την ευθύνη της ανατροφής των αγοριών. Μέχρι την ηλικία των 11 ετών γυμνάζονταν καθημερινά, έτρωγαν λιτά και σκληραγωγούνταν. Μάθαιναν μόνο τα απολύτως απαραίτητα γράμματα. Μετά την ηλικία των 12 δε ζούσαν με τις οικογένειές τους αλλά σε στρατώνες, όπου συνεχιζόταν η εκπαίδευσή τους. Από 20 μέχρι 30 ετών γινόταν η στρατιωτική τους εκπαίδευση και μετά ήταν ελεύθεροι να αποκτήσουν οικογένεια.