Η θρησκεία στην αρχαία Ελλάδα

Η θρησκεία διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μυθολογίας και της ηθικής των αρχαίων Ελλήνων. Άλλωστε η μυθολογία αποτελεί ακόμα και σήμερα μια ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά για την Ελλάδα.

Κατά την προϊστορική περίοsacrifice-to-junoδο η λατρεία συνδέεται με τον θεό Ήλιο. Από τη μυκηναϊκή εποχή υπάρχουν στοιχεία για τη λατρεία διαφορετικών θεοτήτων, οι οποίες αργότερα θα δημιουργήσουν την κοινή ελληνική θρησκεία, το Δωδεκάθεο. Το Δωδεκάθεο αποτέλεσε μια από τις βασικότερες αιτίες που οι Έλληνες δημιούργησαν αυτό τον αξεπέραστο πολιτισμό. Έχτιζαν ναούς, ιερά, μαντεία, βωμούς, έφτιαχναν αγάλματα και περίτεχνες τοιχογραφίες, για να τιμήσουν τους θεούς που αγαπούσαν αλλά και φοβούνταν.

Σύμφωνα με τον πατέρα της ιστορίας, τον Ηρόδοτο, οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου προήλθαν από την αρχαία Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι έδωσαν τα ονόματα στους δώδεκα θεούς και πρώτοι εκείνοι έχτισαν ιερά για να τους τιμήσουν, συνήθεια την οποία υιοθέτησαν οι Έλληνες.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι στην αρχή υπήρχε το Χάος και τα πάντα καλύπτονταν από πυκνό σκοτάδι. Το Χάος γέννησε τη Γη και από τη Γη γεννήθηκαν τα βουνά, η θάλασσα, ο ουρανός, ο ήλιος και τα αστέρια. Από τον Ουρανό και τη Γη γεννήθηκαν οι Τιτάνες. Ο μικρότερος από τους Τιτάνες, ο Κρόνος, νίκησε τον πατέρα του κι έγινε ο αρχηγός του κόσμου. Παντρεύτηκε τη Ρέα και μαζί γέννησαν τη Δήμητρα, την Εστία, την Ήρα, τον Ποσειδώνα, τον Άδη και τον Δία. Ο Δίας κέρδισε τον πατέρα του και μαζί με τα αδέρφια του ανέβηκαν να κατοικήσουν στον Όλυμπο. Οι υπόλοιποι θεοί είναι παιδιά του Δία εκτός από την Αφροδίτη, η οποία αναδύθηκε από τη θάλασσα της Κύπρου.

Η θρησκεία ένωνε τους αρχαίους Έλληνες. Μετά τον αποικισμό της Μεσογείου οι Έλληνες θεσμοθέτησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να συγκεντρώνονται στη μητέρα-πατρίδα κάθε τέσσερα χρόνια και να τιμούν τον θεό Δία, αφιερώνοντάς του την τέλεση των αγώνων. Με το πέρασμα των χρόνων, πολλοί Έλληνες, παράλληλα με την πίστη τους στο Δωδεκάθεο, λάτρευαν περιστασιακά και άλλες κατώτερες θεότητες μυστηριακών λατρειών, όπως ο Άδωνις, ο Άπις, ο Όσιρις και ο Σέραπις.