Για ποια πράματα είναι γνωστοί οι Αρχαίοι Έλληνες ;

Παρά το γεγονός πως έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, ο πολιτισμός των Αρχαίων Ελλήνων συνεχίζει να διδάσκεται σε
όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, με αποτέλεσμα οι Αρχαίοι Έλληνες να είναι κατά κάποιο τρόπο “ζωντανοί” ακόμη και σήμερα. Η συνεισφορά τους στην ανθρωπότητα υπήρξε πολύπλευρη και έδωσε σημαντική ώθηση σε πολλούς τομείς του παγκόσμιου πολιτισμού.

Αθλητισμός

Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν γνωστοί για την αγάπη τους για το ανθρώπινο σώμα με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν τους περίφημους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 776 π.Χ., οι οποίοι μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν.

Φιλοσοφία

Η Φιλοσοφία δημιουργήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες για να εξηγήσουν τον κόσμο τριγύρω τους αλλά και την φύση του ανθρώπου. Ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης είναι κάποιοι από τους πάρα πολλούς Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους οι οποίοι επηρέασαν σημαντικά την διαμόρφωση της πανανθρώπινης σκέψης και διανόησης.

Δημοκρατία

Πρώτη εμφάνιση της δημοκρατίας έχουμε τον 5ο αιώνα π.Χ. στην αρχαία Αθήνα, ένα πολίτευμα το οποίο συνεχίζει να υπάρχει και να λειτουργεί σε πολλά κράτη σε όλον τον κόσμο.

Θετικέςdownload-82 επιστήμες

Επιστήμες όπως τα μαθηματικά, η γεωμετρία, η φυσική, η μηχανική, η αστρονομία γνώρισαν μεγάλη άνθηση στην περίοδο των Αρχαίων Ελλήνων. Προσωπικότητες όπως ο Πυθαγόρας, ο Θαλής, ο Αρχιμήδης, ο Αρίσταρχος έθεσαν τις βάσεις για την μετεξέλιξη των παραπάνω επιστημών και συνεχίζουν να μνημονεύονται από τους σύγχρονους επιστήμονες.

Θέατρο

Το θέατρο, ως τέχνη αλλά και ως κτίσμα, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τους Αρχαίους Έλληνες. Η υποκριτική τέχνη έκανε τα πρώτα βήματα της εκείνη την περίοδο για να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο το έργο δημιουργών όπως του Σοφοκλή, του Αισχύλου και του Ευριπίδη.

Λογοτεχνία

Τα έπη Οδύσσεια και Ιλιάδα του Ομήρου αποτελούν ανεκτίμητης αξίας λογοτεχνικά έργα και θεωρούνται απαρχή της δυτικής λογοτεχνικής παράδοσης. Επίσης οι τραγωδοί Αισχύλος, Σοφοκλής και Ευριπίδης θεωρούνται πρωτοπόροι θεατρικοί συγγραφείς και τα έργα τους συνεχίζουν να ανεβαίνουν ακόμη και σήμερα.

Γλώσσα

Η γλώσσα των Αρχαίων Ελλήνων δεν ομιλείται σήμερα πια, όμως πολλές αρχαίες ελληνικές λέξεις χρησιμοποιούνται από τον σύγχρονο κόσμο. Λέξεις όπως μαθηματικά, φιλοσοφία, δημοκρατία, βιολογία, θεολογία, ψυχολογία συναντώνται σχεδόν αυτούσιες σε πολλές γλώσσες του κόσμου.